2021-05-06 09:09:05• hírek • Szatmár.ro

Csak szelektíven gyűjtött hulladék kerüljön a sárga zsákba

Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com
Képünk illusztráció. Forrás: freepik.com

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal felhívást intézett a város lakosságához, arra kérve őket, hogy a sárga zsákokba csak és kizárólag olyan háztartási hulladékot rakjanak, melyek megfelelnek a szelektív gyűjtés szabályainak. Annál is inkább, mivel a más típusú szemetet is tartalmazó zsákokat nem fogják elszállítani, mivel maga a szamosdobi hulladéktároló sem fogadja el azokat.

A műanyag és fém kategóriába tartozó hulladékok kapcsán fontos tudni, hogy ezeket ki kell üríteni, öblíteni, a kupakot le kell venni, illetve annak érdekében, hogy kevesebb helyet foglaljanak, össze is kell őket nyomni. Kerülhet a sárga zsákba például üdítős PET-palack, tejtermék-csomagolás (pl. kiöblített joghurtos dobozok), kozmetikumok és tisztítószerek csomagolása, műanyak zacskók, fóliák, egyszerhasználatos evőeszközök és tányérok, TetraPack csomagolás, illetve alumínium dobozok, fém konzervdobozok és spray dobozok is.  Nem szabad azonban ezek közé vegyíteni a műanyag és fém keverékéből készült eszközöket, az építkezésnél használt polisztirol szigetelőlapokat, de festékmaradékot, higítószert vagy más vegyi anyagot tartalmazó vödröket sem, és természetesen az egészségügyi hulladékoknak sem itt a helye.


A papír- és kartonpapír hulladékok kategóriáját nézve papírzacskókat, kartondobozokat, könyveket, füzeteket, különféle magazinokat, újságokat, szórólapokat, képeslapokat, de még a papír tojástartót és a kiürített pizzásdobozt is bele lehet tenni a sárga zsákba, viszont ezeket is alaposan össze kell nyomni annak érdekében, hogy minél kevesebb helyet foglaljanak. Értelemszerűen az ételmaradékkal szennyezett papír, kartonpapír, konyhai papírtörlő már kerülhet e kategóriába, és a viaszos vagy fóliázott papír sem.


Az üvegek közül bekerülhetnek a zsákba a befőttes üvegek, üvegek és az egyéb üvegtárolók - természetesen kupak nélkül -, viszont a tükrök, ablaküvegek, porcelán-, kerámia- vagy kristályvázák, melyek ellenállnak a magas hőmérsékletnek, már nem.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: